maanantai 9. marraskuuta 2015

Pataleipä

Pataleipä
Pataleipä oli jossain vaiheessa oikea "hittileipä". Sen reseptejä oli useammassa lehdessä ja sitä mainostettiin helppona leipänä. Päätin viimein itsekin kokeilla, millainen siitä tulisi. Ja toden totta, leivän teko oli helppoa. Käytin leipomiseen osittain grahamjauhoja, mitkä mielestäni maistaa valmiista leivästä. Hiivaleipäjauhoilla olisi ehkä tullut miedomman makuinen leipä ja niitä aion kokeilla ensi kerralla.

Taikina:
- 4dl venhäjauhoja
- 3dl hiivaleipä- tai grahamjauhoja
- 2tl suolaa
- 1/2 tl kuivahiivaa
- 3,5 dl vettä

Yhdista kuivat aineet kulhossa. Lisää joukkoon +42 asteinen vesi. Sekoita taikina nopeasti tasaiseksi, älä vaivaa. Peitä taikinakulho kelmulla ja anna taikinan olla huoneenlämmössä 12-24 tuntia. Mitä kauemmin taikina on huoneenlämmössä, sitä enemmän leipään tulee makua. Kumoa taikina reilusti jauhotetulle pöydälle. Älä vaivaa taikinaa, kääntele se palloksi. Anna leivän nousta vielä 30 minuuttia.
Kuumenna uuni 225 asteeseen. Laita noin 2-3l pata uuniin kuumenemaan. Kun leipä on noussut tarpeeksi, nosta se tulikuumaan pataan johon olet sipaissut pohjalle ja reunoille öljyä. Laita kansi padan päälle. Paista leipää uunissa 30 minuuttia ja ota tämän jälkeen padan kansi pois ja paista vielä 15 minuuttia. Kun otat padan uunista pois, kumoa leipä. Se irtoaa helposti. 
Pataleipä
Pataleipä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti