lauantai 2. maaliskuuta 2013

Kotona leivottua leipää

Olen jo jonkin aikaa ollut innostunut leipomaan leipää. Se on mukavaa ja helppoa. Lisäksi leipä tulee aina syödyksi melko nopeaan. Yksi ehdoton suosikkini on saaristolaisleipä. Tai niin reseptissä lukee, mutta olen kyllä sitä mieltä, että ei tämä aivan aidosta saaristolaisleivästä mene. Hyvää se kuitenkin on ja monet ovat sitä kehuneet. Yhden ystäväni lapset meinasivat kahteen (pieneen) mieheen syödä yhden kokonaisen leivän välipalakseen. Se oli ehkä parasta saamaani palautetta:) Tämä leipä on myös siitä erityisen mukava, että se paranee oltuaan päivän (tai kaksi) paistamisen jälkeen huoneenlämmössä. Ohjeen olen ottanut jostain lehdestä.

2 leipää:

- 5dl rasvatonta piimää
- 40g hiivaa
- 1dl siirappi
- 1 1/2dl kaljamaltaita
- 1 1/2dl kauraleseitä
- 1tl suolaa
- 1 1/2dl ruisjauhoja
- 7-8dl vehnäjauhoja
- 1/2dl öljyä
Voiteluun:
- 1rkl siirappia
- 1rkl kiehuvaa vettä

Kuumenna piimä kädenlämpöiseksi. Liota hiiva piimän joukkoon. Lisää joukkoon siirappi, kaljamaltaat, kauraleseet ja suola. Tämän jälkeen sekoita joukkoon ruisjauhot, vehnäjauhot ja öljy. Taikina jää hieman löysäksi.
Jaa taikina kahteen vuokaan ja pistele haarukalla. Anna kohota n. puoli tuntia.
Paista 175 asteessa yksi tunti alimmalla tasolla. Tämän jälkeen voitele leipä siirappi-vesi seoksella. Laita leip uudelleen uuniin ja paista vielä 150 asteessa 30 minuuttia. Peitä leipä leivinpaperilla, jotta leipä ei tummu liikaa.
Voitele uunista otetut leivät uudelleen siirappi-vesi seoksella ja irrota leivät vuuasta. Valmista maistettavaksi, kun ovat jäähtyneet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti