sunnuntai 27. lokakuuta 2013

Kauraleipä juureen

Minulla oli eilen rauhallinen lauantai-ilta kotona ja tiedossa oli myös rauhallinen sunnuntaiaamu. Niinpä päätin käyttää tilaisuuden hyödyksi ja laitoin leipäjuuren valmistumaan lauantai-iltana. Se sai seistä yön yli jääkaapissa ja aamulla se oli valmista leivottavaksi. Herkullista purtavaa sunnuntaipäiväksi!

Ohjeesta tulee kaksi leipää. Juurta varten sekoita aineet keskenään tasaiseksi massaksi, peitä kelmulla ja anna seistä jääkaapissa noin 9 tuntia.

Juuri:
500g vettä (kylmää)
30g hiivaa
30g siirappia (tai sokeria)
360g vehnäjauhoja

Taikina:
Juuritaikina
13g suolaa
30g juoksevaa margariinia (tai öljyä)
100g kaurahiutaleita
330g vehnäjauhoja

Juureen lisätään taikinan loput aineet ja vaivataan. Taikina peitetään kelmulla ja annetaan kohota noin 1 tunti. Tämän jälkeen taikinasta muotoillaan kaksi leipää. Leivät nostetaan pellille ja peitetään liinalla. Annetaan kohota noin 45-60 minuuttia. Tämän jälkeen pinta kostutetaan vedellä ja leivät paistetaan 225 asteessa noin 35 minuuttia.

Leivän pinnan voi kostuttaa pullasudilla selkeästi märäksi. Jos haluat leipään viillot, tee ne hyvin terävällä veitsellä ennen kostuttamista. Kostutetun leivän päälle voi laittaa esimerkiksi kaurahiutaleita tai siemeniä. Ne kiinnittyvät leivän pintaan uunissa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti