sunnuntai 29. joulukuuta 2013

Ahvenanmaan kotivehnäleipä

Yhdestä leipäkirjasta löysin ohjeen nimeltä Ahvenanmaan kotivehnäleipä. Resepti vaikutti nopealta ja helpolta. Muutin sitä hieman ja tein leipään niin sanotun lämpimän juuren. Tässä käyttämäni resepti.
Juuri:
- 25g hiivaa
- 1 litra maitoa
- 300g (5dl) grahamjauhoja
- 350g (6dl) vehnäjauhoja


Taikina:
- 1/2rkl suolaa
- 30g (5dl) grahamjauhoja
- 350g (6dl) vehnäjauhoja
- 50g voisulaa


Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva maidon joukkoon. Lisää jauhot. Juuren kuuluu olla löysää. Anna juuren seistä noin tunti huoneenlämmössä leivinliinalla peitettynä. Kun juuri kuplii kevyesti, se on valmis.
Lisää juuren joukkoon loput jauhot, suola ja voisula. Vaivaa taikinaa noin 5 minuuttia ja jätä se kohoamaan noin 30 minuutiksi. Taikinan kohottua leivo siitä neljä leipää ja pistele leivät haarukalla. Anna kohota 30 minuuttia ja paista 275 asteessa 12-15 minuuttia.

Jos et ehdi odottamaan juuren valmistumista, voit lisätä kaikki ainekset suoraan nesteen sekaan ja antaa tämän taikanan kohota puoli tuntia. Sen jälkeen leivo leivät ja anna niiden kohota puoli tuntia ennen paistamista. Minun mielestäni juuri antaa mukavasti makua leipään, joten maltan odottaa tunnin sen valmistumista:)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti