Joulun odotukseni on alkanut todenteolla ja siinäpä vasta on hyvä syy leipoa makeaa mahan täydeltä. Muutamana viime vuotena minulla on ollut tapana leipoa piparkakkutalo, mutta nyt minulla ei ollut innostusta lähteä sellaista väkertämään. Tein siis perinteisiä pipareita roppa kaupalla:) Pipereiden koristelun jätin väliin, koska en pidä tomusokerilla ja karkeilla peitetyistä. Minusta ne ovat parhaimmillaan näin ilman mitään kuorrutusta:)
Taikina:
- 3dl siirappia
- 2dl sokeria
- 1tl neilikkaa
- 2tl kaardemummaa
- 2tl kanelia
- 1rkl pomeranssinkuorta
- 1rkl ruokasoodaa
- 250g voita
- 2 kananmunaa
- n. 11-12dl vehnäjauhoja
Kiehauta siirappi, sokeri, neilikka, kardemumma, kaneli ja pomeranssinkuori kattilassa. Lisää joukkoon sooda ja anna kuohua hetki. Lisää voi palasina seokseen, sekoita ja anna jäätyä.
Lisää jäähtyneeseen taikinaan kananmunat ja jauhot. Taikinan on annettava kovettua seuraavaan päivään ennen leipomista. Piparit paistetaan 200 asteessa noin 6-7 minuuttia.
Jo pelkästään taikinan leipomisen jälkeen koti on täynnä jouluntuoksua! Ja seuraavana päivänä tuoksun saa uudelleen pipareita paistettaessa! Tänä vuonna piparini olivat pääasiassa muodoltaan sydämiä, mutta joukkoon mahtui myös perinteinen malli, tähti, enkeli ja karhu.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti