Yksi ystävistäni kertoi tehneensä itse vaahtokarkkeja. Tästä tarinasta tietenkin seurasi se, että vaahtokarkkien teko piti opettaa meille muillekin. Mökkireissullamme pistimme tuumasta toimeen ja keittiössä riittikin tohinaan neljän kokin pyöriessä ja touhutessa karkkien kimpussa:) Nämä itse tehdyt vaahtokarkit ovat niin paljon parempia kuin kaupasta ostetut! En ole suuri vaahtokarkkien fani, mutta nämä maistuivat minullekin!
Taikina:
- 3rkl liivatejauhetta
- 1 1/4dl + 1 1/4dl kylmää vettä
- 5dl sokeria
- 1 1/4dl maissisiirappia (tai vaaleaa siirappia)
- 1/4tl suolaa
- 2 kananmunan valkuaista
- 1rkl vaniljaesanssia
- öljyä ja (mansikanmakuista) tomusokeria vuokaan
- 2-3dl (mansikanmakuista) tomusokeria ripotteluun
Karkkien valmistamista varten tarvittiin lämpömittari ja vuoka (noin 30 x 22cm). Voitelimme vuuan rypsiöljyllä. Öljyä tuli aivan ohut kerros. Öljyn pintaan, vuuan pohjalle ja reunoille, ripoteltiin tomusokeria reilusti/ niin paljon kuin sitä tarttui öljyttyyn vuokaan.
Sekoita liivate jauhe 1 1/4dl vettä isossa metallisessa kulhossa. Anna veden imeytyä liivatejauheeseen. Sekoita kattilassa 1 1/4dl vettä, sokeri, siirappi ja suola. Nosta kattila alhaiselle lämmölle liedelle ja sekoita kunnes sokeri on sulanut.
Nosta lieden kuumuus keskilämmölle ja kuumenna seos kiehuvaksi. Anna seoksen kiehua sekoittamatta noin 10 minuuttia kunnes seoksen lämpötila on 115 astetta. Nosta kattila pois liedeltä ja kaada kuuma sokeriseos liivatteen joukkoon. Sekoita kunnes liivate on sulanut.
Vatkaa seosta sähkövatkaimella reilulla nopeudella 8-10 minuuttia kunnes seos on kiiltävän valkoista ja "purkkamaista" sekä kooltaan lähes kolminkertaistunut.
Puhdista sähkövatkaimen vatkainosat. Vaahdota kananmunan valkuaiset vaahdoksi eri kulhossa. Lusikoi valkuaisvaahto vaahtokarkkiseokseen. Lisää vanilja esanssi ja halutessasi karamelliväriä. Vatkaa sähkövatkaimella hitaalla nopeudella kunnes seos on tasaista. Kaada massa öljyttyyn ja sokeroituun vuokaan ja tasoita ripeästi. Siivilöi päälle reilusti tomusokeria. '
Anna massan jäähtyä ja asettua huoneenlämmössä noin 3 tuntia. Nosta vaahtokarkkilevy pois vuuasta leikkuulaudalle ja leikkaa levystä kuutioita. Veitsi kannattaa painaa suoraan alas, sillä sahaava liike saa massan tarttumaan veitseen. Pyörittele leikkaamasi palat tomusokerissa, jotta ne eivät tartu toisiinsa kiinni. Karkit säilyvät ilmatiivissä astiassa noin viikon.
Vaahtokarkkimassa jähmettymässä ja asettumassa vuuassaan huoneenlämmössä. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti