sunnuntai 5. toukokuuta 2013

Vapuksi munkkeja

Vappu päivitykseni tulee hieman myöhässä, koska Vappu ja sen jälkeiset päivät menivät flunssaa potiessa. Vapun kunniaksi jaksoin kuitenkin leipoa ja paistaa munkkeja. Flunssastani huolimatta sain kaverini perheineen kylään, joten munkin syöjiä riitti. Monet tuttuni pelkäävät munkin paistamista kotona, mutta minun mielestäni kuumaa rasvaa on turha pelätä. Sen kanssa pärjää, kun pitää järjen mukana, ei kuumenna rasvaa liikaa ja pitää kattilan kannen käden ulottuvilla. Jos rasvan onnistuu saamaan liekkeihin, voi sen tukahduttaa laittamalla kattilan päälle kannen. Minä en tosin tunne ketään, kuka olisi saanut rasvan liekkeihin, joten ainakin minun kokemukseni mukaan se on harvinaista. Munkki reseptinä käytin sitä perinteistä eli

Itse leivottuja munkkeja
-5dl maitoa
-50g hiivaa
-1 1/2dl sokeria
-1rkl kardemummaa
-1tl suolaa
-2 kananmunaa
-1dl juoksevaa margariinia
-n. 14dl vehnäjauhoja

Munkkien paistamiseen käytin rypsiöljyä.

Maito lämmitetään kädenlämpöiseksi ja siihen liuotetaan murennettu hiiva. Joukkoon lisätään sokeri, jauhettu kardemumma, suola, munat ja margariini. Taikina alustetaan lisäämällä jauhoja vähitellen. Vaivataan kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoilta. Tämän jälkeen taikinan annetaan nousta noin 30  minuuttia.
Kohotuksen jälkeen taikina vaivataan ja leivotaan pyörietä pullia noin 30-35kpl. Näitä pullia kohotetaan noin 30 minuuttia. Sitten pulliin tehdään keskelle reikä eli niistä muotoillaan munkkirinkilöitä ja paistetaan öljyssä. Öljyn tulisi olla noin 170-180 asteista ja tällöin munkkeja paistetaan noin 1-2 minuuttia/puoli. Ennen kuin munkit jäähtyvät kokonaan ne pyöräytetään sokerissa.

Tämän jälkeen munkit ovatkin valmiita nautittavaksi siman kanssa. Ei muuta kuin sokeria suupieliin!:)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti