Tämä leipä on ehdottomasti uusi suosikkini! Siinä on mukavasti sattumia ja koostumus on muutenkin mielestäni oikein hyvä. Ja maku! Tämä on yksi suosikeistani, ehdottomasti! Suosittelen kokeilemaan tämän leivän tekoa. Leipä on oikeastaan hyvin helppo tehdä, vaikka se vaatiikiin aikaa.
1. päivä:
- 2dl karkeita ruisjauhoja
- 2dl ruisrouhetta
- 1dl kokonaisia speltinjyviä
- 1/2dl pellavansiemeniä
- 1dl paahdettuja auringonkukansiemeniä
- 4dl kiehuvaa vettä
2. päivä:
- 50g hiivaa
- 3dl vettä
- imelletty taikina juuri (päivä 1)
- 1dl leipäsiirappia
- 2tl suolaa
- 3dl karkeita ruisjauhoja
- 4dl vehnäjauhoja
Päivä 1: Sekoita kulhossa ruisjauhot, ruisrouhe, speltinjyvät, pellavansiemenet ja auringonkukansiemenet. Kaada päälle kiehuva vesi ja sekoita hyvin. Peitä juuri kelmulla ja anna seistä yön yli tai noin 10 tuntia.
Päivä 2: Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita joukkoon taikinajuuri joka on imeltynyt noin 10 tuntia. Lisää siirappi, suola ja ruisjauhot. Alusta joukkoon vehnäjauhot vähitellen. Taikinan kuuluu olla tarttuvaa eikä sitä kumota kulhosta.
Voitele ja jauhota kaksi leipävuokaa. Jaa taikina vuokiin, ripottele päälle ruisjauhoja ja tasoita pinta lusikalla. Anna leipien kohota noin 30 minuuttia.
Kuumenna uuni 250 asteeseen. Suihkuta leivät vedellä ja nosta ne uunin alatasolla. Laske uunin lämpötila 200 asteeseen. Paista leipiä noin 1 1/2 tuntia. Peitä leivät noin tunnin paistamisen jälkeen leivinpaperilla, ettei pinta tummu liikaa.
Anna leipien levätä noin 10 minuuttia ennen kuin kumoat ne vuuasta. Peitä leivät leivinliinalla ja anna seista seuraavaan päivään. Tarjoile ohuina viipaleina.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti