sunnuntai 7. huhtikuuta 2013

Hiivaleipä juureen

Lumisateisen sunnuntaipäivän ratoksi päätin leipoa leipää. Olen hiljan innostunut juureen leivottavista leivistä. Juuren tekeminen ei ole vaikeaa ja se antaa leipään mukavasti makua. Tähän mennessä olen koettanut vain perinteistä lämmintä juurta, mutta olisi kiva päästä kokeilemaan myös nk. kylmää juurta ja jopa hiivattomia juuria. Mutta pitänee ensin harjoitella helpoilla versioilla ja siirtyä vasta sitten haastavampiin:)

Käyttämäni resepti oli Myllyn parhaan sivuilta:

Juuri:
1/2 litraa vettä
30g hiivaa
2rkl siirappia
6dl hiivaleipäjauhoja.

Taikina:
2tl suolaa
30g juoksevaa margariinia
n.8dl hiivaleipäjauhoja

Vesi lämmitetään kädenlämpöiseksi. Leipomisharrastuksen aloittaessani lämmitin nesteen aina hieman liian kuumaksi ja tapoin hiivan sillä tavalla. Lopuksi tietysti ihmettelin, mikseivät leipomukseni kohoa:) Oppia ikä kaikki. Eli tällä kertaa pidin huolen, että vesi ei ole liian kuumaa ja liuotin hiivan siihen sekäa lisäsin joukkoon siirapin ja vehnäjauhot. Annoin taikinajuuren käydä huoneenlämmössä puolisen tuntia niin, että se alkoi kuplia.
Tämän jälkeen lisäsin loput aineet; suolan, margariinin ja jauhot. Leivoin kolme leipää heti taikinan vaivaamisen jälkeen. Leivottujen leipien annoin nousta vajaan tunnin huoneenlämmössä, minkä jälkeen paistoin niitä noin 15-20 minuuttia 200 asteessa. Tällä kertaa ei ollut ongelmia kohoamisen kanssa, vaan minusta jopa tuntui, että ne kohosivat niin paljon, että lopulta hieman lässähtivät. Ehkä minun olisi pitänyt vaivata taikinaa enemmän, jotta olisin saanut siihen paremman sitkon, jolloin se olisi kestänyt kohottamistakin paremmin... Pitää kokeilla pidempää vaivaamista ensi kerralla, jotta ulkonäön saa vielä mehevämmäksi. Maistuvia ne olivat toki tämänkin näköisinä:)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti